Saturday, February 23, 2008

melihat duyung

Mengecewakan. Aku dah nampak penurunan graf keseronokan menonton wayang Melayu pada pertengahan suku tahun ni. (Dannn, perlu ke aku katakan di sini ini adalah blog aku dan segala statistik atau apa-apa titik pun di sini datang dari pendapat peribadi aku semata-mata huh?)
Kala Malam Bulan Mengambang membuatkan aku tersenyum puas. Dunia Baru The Movie juga. Cuci kemudiannya mengundang tanda tanya aku dari mana datangnya kepuasan kepada seseorang yang menulis cerita itu bagus. Anak boleh tahan tapi aku benci klise dan sekarang, Duyung membuatkan aku rasa nak cepuk kepala orang yang bagi job mengarah filem ni pada.. kau tahulah siapa kan.
Lawak Apek masih menjadi sekala sekala, dan aku juga melihat dia cuba memancing pembikin filem emosi untuk menawarkan job kepadanya selepas ini. Sementara berbalas-balas nguap dengan Saylo kat sebelah semalam, aku masih sempat tertanya-tanya, siapa punya idea yang pandai sangat pi release novel Duyung sebelum filem ni keluar?
Bagi aku yang sudah membaca novelnya (of course sebab diberi percuma) segala inti pati Duyung sudah dapat diagak. Kebanyakan filem yang diadaptasi kepada novel atau sebaliknya (jarang sket dibuat orang tapi aku nampak itu kegemaran kat Malaysia) akan mengubah atau menambah serba sedikit mana-mana sisi cerita untuk menjadikannya twist kepada pembaca, tapi malangnya Duyung sedikit pun tidak mengambil berat hal berkenaan.
Aku tak tau orang lain, tapi aku tak hingin nak tengok transformasi 100 peratus apa yang aku baca - ibaratnya daripada audio kepada visual tanpa sebarang penambahan atau pengurangan yang bijak. Kenapa aku kata bijak? Kerana aku sungguh-sungguh sakit hati dan menyumpah apabila di penghujung skrip apa yang dipaparkan ialah 3 gadis Digi (maklumla penaja nok!) muncul dengan lakonan patung cendana.
Aku juga melihat bagaimana unsur surreal yang tersepit dan aku menontonnya dengan penuh benci dalam Duyung. Sama seperti filem lacur yang cuba menjadi seni, setakat ini aku rasa teori rekaan aku bahawa segala yang dibuat melebih-lebih akan menjadi antara dua; sama ada genius atau jelek memang tepat.
Dalam Duyung engkau sanggup datang jauh-jauh ke perairan Sipadan untuk dapatkan shot yang menarik (dengan alasan mahu dunia tahu betapa cantiknya peraiaran kita di sebalik filem yang memalukan?!) , tapi kenapa engkau terlalu malas untuk membuat kain baju yang lebih menarik. Berapa kau bayar lump sum tukang jahit sampai baju yang dibuatnya sama satu kampung? Dan kalau kau fikir mahu wujudkan satu masyarakat baru di atas air, jangan biarkan pelakon-pelakon utama berambut blonde sedangkan di satu ketika, kesemua audien menjerit - 'hei, ini mesti orang kampung sebenar!'.
Dalam pada itu, aku turut menemui beberapa fakta menarik tentang duyung yang aku mahu kongsi, jadi engkau tahu kalau pun tidak sempat menonton filem ini sebab tiketnya sold-out (maklumlah, ada profesor kata filem ini mungkin cecah 10 juta) :
1) Kadang-kadang duyung pakai eye-shadow kaler hijau (bukan semestinya tapi maskara itu wajib).
2) Mata duyung akan menjadi merah apabila terlalu lama berendam dalam air.
3) Duyung sebenarnya kuat. Dia boleh mengangkat dua peti harta karun (dianggarkan 100 kg setiap peti) dengan mudah tapi tak mampu mengoyakkan jala (kecuali sebab dia berlagak kiut sebab tunggu hero datang selamatkan).
4) Duyung pandai pergi pasaraya (sebab tu dia boleh adakan buah-buahan tempatan termasuk durian dalam guanya).
Pun demikian, aku sangat kagum dengan gaya renangan Maya Karin. Dia meliuk dengan cantik sekali di dalam air. Aku masih ingat kata Maya, dia takut-takut juga untuk berlakon dalam filem komedi setelah tersilap membuat percaturan dulu (pernah tengok No Problem? Kalau tak pernah aku bagi amaran jangan menempah nahas!). Nyata, dalam Duyung aku melihat Maya bagaikan Halle Berry yang gatal-gatal cuba menjadi Catwoman.
Selain lakonan Maya untuk scene duyung berenang, lakonan kedua paling mantap adalah beruk lakonan Yasin. (Kalau Yasin ada kat situ, katakan padanya aku ucapkan tahniah sebab dia kelihatan beruk sekali.)

Terima kasih.

11 comments:

Pa'chik said...

adehhh... hahahahampeh sangat-sangat-sesangat ke cite ni weh? hahahah...

wei.. rebiu SiJeiSeben la....

Sahana said...

hahahahaha aku suka rebiu kau.

oe~ said...

klise dan surreal tu ape ye..?

meenzuleyka said...

hmm begitu jujur sekali...tahniah...berani tanpa perlu bermuka2 seperti...ADALAH...

sinaganaga said...

Aku akan suka kalau... Maya Karin pakai swimsuit duyung takat pusat jer... bahagian buah dada tu hendaklah dibiarkan lepas; cukup jika ditampal dengan handyplast je.

Wat say ya?

areyoung said...

pa'chik ~ alaa.. beli la bisidi ;P

sahana ~ tenkiu

oe ~ alaa...

meen ~ mujur i mintak tukar tempat duduk ngan u itu hari.. haha

naga ~ handyplast? ...poootong!

Pa'chik said...

dalam bisidi tak de rebiu hang lah.. hahaha...

meenzuleyka said...

utk AREYOUNG yg suka BACARIA...jgn lupa tgk blog i...ada cite menarik utk u...

areyoung said...

pa'chik ~ ko fikir aku mak (tok) selampit? ;P

meen ~ sudahhh : )

Pa'chik said...

ingatkan nenek selampit.. hahahah...

fadz said...

so tak berbaloi lah ye? ada macam Splash tak?