Thursday, March 15, 2007

Mukhsin

Bukan sekali panggung Bukit Raja buat aku geram. Dulu masa menonton filem-apa-ya-aku-dah-lupa, pintu panggung tak ditutup setelah wayang bermula. Lepas tu ada dua orang mamat sepet yang duduk sama barisan dengan aku boleh bercakap kuat-kuat, siap gelak-gelak lagi masa wayang berlansung. Lagi geram hati aku, aku tau dua mamat tu bukannya beli tiket sebab dorang hanya duduk setelah wayang bermula dan ada orang yang claim kata itu seat dorang. (Lepas tu lah setan dua ekor tu duduk sama barisan ngan aku).

Malam tadi aku duduk barisan kedua sebelum akhir. Malangnya, sekarang musim cuti sekolah dan masa inilah mak-mak, bapak-bapak nak bawak anak diorang tengok wayang. Tengok Mukhsin pulak tu! Hadui.

Perlu ke intro-intro ni semua hah?

Perlu, sebab aku nak cerita betapa budak-budak yang menangis, gelak kuat-kuat, honggah seat aku masa tengah kusyuk menonton, bunyi batuk bersahut-sahutan.. semua tu aku lupa ketika keluar panggung.

Ya kawan-kawan semua, aku cintakan filem ini!

Tapi. Oleh sebab aku tak pandai, buta, tak kritis, tak belajar dan bongok utk mengulas apa inti pati filem yang aku tonton mengikut ilmu filem seperti kebanyakan kawan-kawan lain, bare in mind yang tulisan ini hanyalah dari lens seorang penonton biasa yang tidak pernah masuk kelas profesor Razak. Ada paham?
.........................................

YASMIN memang (mak) tok selampit yang sangat bagus. Dalam Mukhsin aku dapat melihat setiap scene yang mengisi skrin memuatkan cerita yang kadang-kadang lebih dari satu. Daripada awal filem hinggalah ketika krew-krew menari depan kamera, aku sibuk mencari cerita-cerita tersembunyi yang ada.

Bagi penonton yang tidak pernah menghadap hasil bikinan Yasmin sebelum ni, rasa aku mereka masih boleh menerima Mukhsin sebagai sebuah filem yang berdiri sendiri. Manakala bagi yang dah menonton Rabun, Sepet & Gubra.. ada hadiah untuk kita di dalamnya. Pelbagai watak sama ada utama mahupun pembantu membawa kita untuk lebih kenal dengan watak-watak dalam 3 filem tersebut. Bila melihat mereka semua dalam Mukhsin kita akan menjadi bertambah akrab dan jatuh sayang (aku betul-betul maksudkan frasa ni walaupun korang mungkin akan jerit POYO! kat aku) sebab memang itulah yang aku rasa.

Antara watak dan perwatakkan yang semakin aku fahami:

1) Kecintaan Orked terhadap hujan. Ketika Orked tersenyum memandang langit yang mendung, ohh! aku rasa nak menjerit kesukaan sebab akhirnya ada orang yang sama macam aku – tersengih bila langit jadi mendung.

(Aku tak tau apakah mak Yasmin suka menari dalam hujan dengan beliau, tapi aku dapat merasakan betapa hujan (air) dan Yasmin ada ikatan sentimental yang amat kuat sebab beberapa karyanya menggunakan hujan / air sebagai lambang ikatan kasih sayang. Antaranya main hujan mak-anak, mandi bersama laki-bini, kongsi segelas air laki-pompuan, mandikan ayah.. dan sebagainya.

Atau;

kalau rasa aku ni silap, Yasmin ni penggemar filem Hindustan agaknya ; P

2) Kenapa Mak Inom lancar sangat bercakap omputeh dan
berbahasa asing tu siang malam?

Sebelum ni kita tau dia bekas guru Bahasa Inggeris namun kalau di-compared ngan cikgu Benggali yang mengajar English masa aku sekolah dulu pun, aku tak dapat merasakan 'slang English cikgu-cikgu' tu kat dia. Ouh, rupanya Mak Inom dulu study kat England dan dia memang bercakap omputeh ngan keluarga sejak balik Malaysia lagi. Dia berangan nak jadi orang putih, kata jirannya. Haha.

p/s Yasmin kemudiannya backing Mak Inom indirectly bila Orked bagitau tau Mukhsin ayah dia masukkan dia ke sekolah Cina sebab dia dah pandai cakap Melayu ; )

3) Dalam Sepet aku agak heran bila Kak Yam terlalu bagus speaking-nya. Dalam Mukhsin kita akan tau yang Kak Yam dulu bukannya pandai speaking pun. Dalam satu scene dia berkata pada Mak Inom, 'You is naik first' . Haha.

Begitu juga keterbukaan Kak Yam menerima keluarga Pak Atan yang kadang-kadang berfikir di luar kotak Melayu. Kata Kak Yam, dia dulu pun menyampah juga tengok Pak Atan & Mak Inom yang takleh berenggang, tapi lama-lama dia dah jadi besa dah.

Oh, ya. Mungkin Yasmin sangat sayangkan orang gajinya. Seperti dalam Sepet, Mukhsin sekali lagi mengingatkan kita Kak Yam itu dah jadi anggota keluarga Pak Atan & tak boleh dianggap pekerja kat rumah tu. Cerita Orked pada Mukhsin, dia pernah kena kena pukul ngan Mak Yam sebab panjat tangki air. Bila cerita kat mak dia, Mak Inom pukul dia pulak sebab mengadu (refer iklan bedak kat tv tuh).

4) Aku tidak menganggap filem ini sebagai prekuel kepada Sepet, Gubra mahupun Rabun, tapi aku melihat kaitan antara mereka. Aku rasalah, (mungkin aku yg perasan dan ianya tak benar tapi biarlah) Yasmin telah memberi pelbagai clue tentang nasib awal mahupun akhir watak-watak yang dia perkenalkan kepada kita sebelum ini (dan kerana itulah aku kata ini bukan filem prekuel semata-mata). Kalau prekuel, apa kehal pulak kita dibawa melihat melihat kehidupan 'Orked -Sepet' yang kini bahagia di samping Jason & baby comel mereka kan.

Walau bagaimanapun, pendapat yang menyatakan Mukhsin adalah prekuel kepada 3 filem yang tersebut tadi mungkin kerana dalam Mukhsin kita dapat melihat 'Jason-Sepet' masa kecik yang suka dok usya Orked setiap kali balik sekolah (so Yasmin dah lama merancang Mukhsin ni lah?!), asal pelacur nama Kiah dalam Gubra dan beberapa watak lain lagi.

Sekali lagi, aku rasa mungkin ada terjemahan watak yang aku tersilap, namun biarlah sebab aku percaya Yasmin sendiri bangga apabila setiap penonton membuat tafsirannya sendiri – sebab ini kan petanda filemnya berjaya meresap dalam palotak kita?

Aku juga sukakan sinematografi (hellooo, ini filem Yasmin), skrip, kebanyakan pelakon yang dipilih, props yang mengingatkan aku zaman kanak-kanak dulu dan segala-galanya tentang Mukhsin. Aku tau sesetengah orang Melayu yang menonton Mukhsin akan terpukul dengan mesej yang tersurat di dalamnya namun jika 'dada' tu dibuka sedikit ketika menontonnya, kita tentu akan merasa lebih selesa. (Tapi masyarakat yang sebelum ini mengutuk filem-filem Yasmin dan melabelkannya sebagai 'pencemar budaya' rasanya akan berlembut sikit dengan filem ni memandangkan ia dah menang international award, apatah lagi Mukhsin dan Orked masih belum akil baligh kot). Haha.

Apa lagi yang aku nak kata tentang Mukhsin?

Erm, untuk mengetahui lebih lanjut lagi aku rasa korang patut pergi tengok sendirilah. Sebab walaupun aku rasa apa yang aku post ni dah cukup panjang, ada banyakkk lagi yang aku rasa aku ter-miss sebenarnya. (Mungkin, aku patut menontonnya lagi sekali kalau betul-betul nak hadam apa yang Yasmin hidangkan dalam Mukhsin).

Oh, ya. Untuk rekod Rabun aku suka gitu-gitu aje, Sepet aku sangat suka, Gubra suka jugak tapi kurang sikit daripada Sepet dan yang ini?

Wo ai ne –lah!



Orked mengajar Mukhsin banyakk perkara, begitu juga sebaliknya.

29 comments:

Pa'chik said...

(((((((POYO!!!))))))))

haha.. saja je, untuk memungkinkan kemungkinan yang kau agak tu.

ulasan kau, menarik, tapi, aku takleh nak gi tengok pun, kat sini mana ada panggung.

~inilah saya~ said...

kenapa font kamu terlalu halus untuk dibaca.

ohww....aku tidak dapat membaca ulasanmu.

Mungkin kena tukar spek kot.

Pa'chik said...

dude, font tu takde problem, kalau ko pakai windows, ko tekan saja ctrl dan gerakkan roller mouse tu.

doff said...

aku suka ulasan ko. dan insya allah aku nak tengok mukhsin ujung minggu ni.

INDERA KENCANA said...

Areyoung,
Apa kata Areyoung tengok sekali lagi dan bagi komen yang termiss itu dalam entri kedua...

lindosh said...

wahh panjangg lebar dan bagus skalik yach review kamuk :P *kene tgk cite mukhsin nehh*

areyoung said...

pa'chik ~ Takpe pa'chik, tunggu je vcd / dvd nya keluar ; )

itulah kamu ~ Kecik sangat ke? Isk, aku pun rabun juga tapi boleh je baca? Power kurang tu ;P

doff ~ Ujung minggu? Mesti ramai kang ; P

indera ~ Isk, malaslah. Haha.

areyoung said...

lindosh ~ Tima kaseh yach. Haha.

13may said...

hahha....

kemat said...

kali nie, ramai bloggers memberi komoen agak positif untuk Mukhsin..selalaunya Yasmin Ahmad akan dihentam.. tapi karyanya memang unik..lain dari yg lain

tuan tanah said...

Errr...
Aisehhh... Tak bleh nak komen atau ketawa riak la kali ini.

Lain kali la saya komen ek? :)

blackpurple said...

Aku nak eksyen la sebab Muar FC masuk dalam filem Yasmin... Aku juga suka si Ayu itu lakon...He he

Komen aku

:D

mba said...

Best ulasan ni :-)

kingbinjai said...

no komen

Nazri said...

Mukhsin sebuah filem yang comel

tukang karut said...

aku tak tgk lagi! arkhhh!

sinaganaga said...

Ulasan kau mengajar aku 1 perkara: kita kena berbaik2 dengan orang gaji.

.

.

.

Ha ha.

sinaganaga said...

"Loh Mas, mao picit halus?"

"Mao!"

Pa'chik said...

oit oit,
aku suka cara kau ulas filem ni, tapikan...



kalau hari-hari aku datang sini tengok yang tu saja, tak suka jugak. buat la entri lain pulak, pegi tengok cerita lanun kepulauan karibia tu ke.

Nazri said...

Oit, aku ada cerita sikit pasal Mukhsin dalam tontonfilem fadz

Sunan_Jati said...

wahhahah...very nice en3...

maman said...

Ni hadiah besdei yang best maman terima tahun ni walaupun beli tiket guna duit sendiri...uuuuuuu

nak tengok lagi ni! ;)

oe~ said...

filem mukhsin adalah realiti dan fantasi masa lampau.
sesuai dgn umur, masa tu budak2 dah ada 'rasa' lain mcm punya syok dgn berlainan jantina... hehh.. aku rasa ramai yg xperien yg ni... cuma berlainan cerita. yg lain2 sume ok. bagus. sume watak berlapang dada. positif.. tp kenapa yasmin memburukkan jiran sebelah (yg kononnye hidup cara melayu)dgn sikap yg jelek??? kenapa tak wujudkan karektor jiran tu yg elok2 jugak?? mak inom hidup cara org putih tp berfikiran baik. berjemaah dgn keluarga. suaminye bagus. famili bahagia.... tp ayu dgn maknye (yg melayu sgt kononnye) hidup tak bahagia.. minda tak sihat... suami curang.. kenapa yasmin perlu highlight atau beza2kan yg ni??

oe~ said...

...aku pun suka hujan tau...

yusairi said...

salam buat aida...
bila membaca beberapa point yang aida nukilkan di dalam blog ini, rasanya ia memberi sedikit gambaran tentang siapa dan bagaimana asalnya watak mereka. walaubagaimanapun, saya masih belum pernah menonton filem RABUN, the first one. harap2 tahun hadapan ASTRO can show all the stories ini.

p/s: saya baru dipindahkan ke bangi 1 bulan lepas.

~inilah saya~ said...

woooo...busy jugak ke..Apdet cepat...hehehehehe

sinaganaga said...

sayang, bila kau nak update blog?

afterwork8 said...

Mulut terkunci tak terkata tapi hati terbuka luas tak terhingga...
Terasa kejujurannya areyoung...

Awak ada tu...

areyoung said...

13Mei ~ : )

Kemat ~ Pendapat org bermacam ; )

Tuan Tanah ~ Beli DVD yg original pun berbaloi : )

Blackpurple ~ Tapi penggambaran kat k selangor kan ; )

MBA ~ Terima kasih.

King Binjai ~ .

Nazri ~ Macam aku?

Tukang karut ~ Still ditayangkan, pergilah. Kalo tak, ko akan menyesal.. hahah

Naga ~ Ya. Berbaik2 maknanya dengan semua jenis org gaji. Bukan yg pandai picit halus saja!

Haha.

Pa'chik ~ Oi! Oi! Mana keluar lagi citer tuh.

Sunan Jati ~ Terima kasih.

Maman ~ Best kan. Walaupun kali ni dia lambat tutup lampu plak.

Oe ~ Hujan tak dapat beat laut kan ; )

Yusairi ~ Dah pindah ke Bangi? Forever @ temporary?

Itulah dia ~ Bukan bz, takde idea ; P

Naga ~ Sabarlah dah-ling...

Afterwork8 ~ Terima kasih.

Hari tu nampak singgah kat ofis tapi tak sempat tegur sbb tgh bz ; )